Francuska književnost

Gijom Muso – pisac trilera i emocija

Romani Gijom Muso

Gijom Muso je najbolji francuski pisac današnjice.

Rođen je na Antibima. Majka mu je bila bibliotekarka, ali on nije voleo da čita, čak ni stripove sve do njegove desete godine., a od tada je sve više  vremena provodio u biblioteci, nego na plaži. Knjiga “Orkanski visovi“ od Emili Bronte uvela ga je u svet književnosti. Po zanimanju je profesor ekonomije, a počeo je da piše u studentskim danima i malo po malo postao je najčitaniji svetski pisac. Njegovi romani su prevedeni na više od četrdeset svetskih jezika. Za sve njegove knjige otkupljena su i filmska prava.

Kada je završio srednju školu, sa devetnaest godina otišao je u Ameriku , tačnije u Njujork. Tamo je proveo nekoliko meseci prodavajući sladoled a radnja većine njegovih romana u to vreme  smeštena je baš u toj zemlji. U poslednjih nekoliko godina i Pariz dobija na značaju u njegovoj književnosti. Glavni likovi su Amerikanci, ali i Francuzi. Njegovi najveći književni uzori su Stiven King i Alfred Hičkok. Stiven King mu je bio uzor, jer je uspeo da izvede natprirodno u svakodnevnom okruženju.

Ljubav

Ljubav je tema svih njegovih romana. Muso smatra da se sve vrti oko ljubavi i u romanu “Vrati mi se“ pokazuje koliko ona može da bude jaka. Ljubavna priča sa elementima trilera se nalazi u svakoj njegovoj knjizi. Roman “Zato što te volim“ izašao je 2007.godine i od tada se nalazi na samom vrhu svetskih top lista. Njegove knjige po prodaji su nadmašile dela poznatih francuskih pisaca kao što su Mark Levi, Erik Emanuel Šmit i Danijel Penak. Zadivljen je filmskom adaptacijom romana “Samo budi ovde“. Glavne likove u ovom filmu glume Džon Malkovič, Roman Duri i Evanđelina Lili.

Gijom Muso smatra da je pisanje nastavak čitanja. Piše ponekad i po petnaest sati dnevno. Bekstvo od stvarnosti pronalazi u likovima i događajima iz svojih knjiga. Inspiraciju dobija iz sopstvenog iskustva, vesti, ali i iz fantastike. Voli da posmatra ljude u kafićima, restoranima, metrou i po prodavnicama. Najveći broj ideja dobijao je na aerodromima po inostranstvu. Oduvek je želeo da probudi u čitaocima neizvesnost dok čitaju njegove knjige. Smatra da je kvalitet romanopisca u tome da očara publiku. Piše jednostavnim i ubedljivim stilom.

https://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:429126-Gijom-Muso-Ocaran-likovima-od-papira

Posle saobraćajne nesreće, koja je na njega imala veliki uticaj, postaje zainteresovan za ljude koji su bili blizu smrti i  shvata da treba živeti u sadašnjem trenutku. Smatra da smo često sami sebi najveći neprijatelji. Kada piše potpuno je obuzet patnjom svojih junaka do te mere da često zaboravi na svoj život.

Roman “Devojka i noć“

“Devojka i noć“ je triler pun napetosti i neizvesnosti. U njemu se dešava ubistvo i prepliću se strah i misterija, prati događaje iz 1922. kada devojka, najbolja učenica završne godine beži sa svojim profesorom filozofije, sa kojim je bila u tajnoj vezi i niko je nikada više neće ponovo videti. Priča se nastavlja 25 godina kasnije kada neke tajne izlaze na videlo..

Roman “Stan u Parizu“

Još jedan od majstorski napisanih trilera Musoa je “Stan u Parizu”, koji nas poziva da se izgubimo u misterioznom svetu umetničkog stvaranja.
U Parizu se nalazi jedan atelje, skriven u dnu ulice obrasle zelenilom, previše savršen da među svojim zidovima ne krije poneku tajnu. Madlin ga je iznajmila da bi uživala u samoći i pronašla malo mira nakon ljubavne krize i niza nerešenih slučajeva. Usled nesporazuma, ovoj mladoj londonskoj policajki pridružuje se Gaspar, pisac i mizantrop, koji je doputovao u Pariz da bi pisao u tišini, tako su sada ove dve usamljene i nemirne duše prinuđene da nekoliko dana žive pod istim krovom.

Zato što te volim

Roman“Zato što te volim“ predstavlja dirljivu ljudsku dramu punu neizvesnosti i uzbuđenja. Petogodišnja devojčica Lajla nestaje u jednom tržnom centru u Los Anđelesu. Nakon toga njeni roditelji se razilaze, ali nakon pet godina Lajla se pojavljuje živa. Problem je u tome što ne progovara i nameću se razna pitanja o njenom nestanku i ponovnom pojavljivanju.

Gijom Muso danas živi u Parizu i pored pisanja njegova interesovanja su mu i moderna umetnost i kulinarstvo.

Sve gorepomenute romane Gijam Musoa kao i mnoge druge možete pronaći u našoj knjižari Pismo.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *